Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 7. svibnja 2012.

Koji sport ili aktivnost odabrati ??


Kretati se i baviti raznim aktivnostima uistinu možete na različitim mjestima : u kući, u prirodi, u teretani, u nekom klubu ... Postoji mnogo opcija. Kako odabrati onu pravu za vas ? 

Za početak prilagodite izbor vašoj trenutnoj tjelesnoj formi. Ukoliko se niste dugo bavili nekim sportom, imate možda nekih manjih zdravstvenih problema ili se jednostavno želite lagano rekreirati idealan izbor su rekreacijsko hodanje, lagano trčanje. vožnja biciklom (možete i sobnim biciklom) ili razni oblici laganih plesova koji će vas pri tome i zabaviti. Odaberite kvalitetnu i udobnu obuću, oboružajte se entuzijazmom, vizualizirajte si rezultate i napredak koji ćete s vremenom ostvariti i započnite bitku s kalorijama i masnim naslagama (na linku http://www.svijet-zdravlja.hr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=81:tjelesnom-aktivnoscu-do-zdravlja&catid=20:sport&Itemid=17 možete pronaći korisne savjete za rekreativce).

Nakon što ste stekli osnovnu fizičku spremu, izgradili mišiće i pripremili svoje tijelo za veće fizičke napore možete započeti i sa intenzivnijim treninzima, odnosno napornijim vježbanjem. To naravno ovisi o vašim željama, slobodnom vremenu i ciljevima koje želite postići. Odlična internetska stranica centar-zdravlja.net daje nam detaljan popis aktivnosti i kalorija koje sagorijevate vježbanjem  (http://www.centar-zdravlja.net/static/form/kalkulator-potrosnja-kalorija/). Vrlo dobar izvor informacija koji vam može pomoći u odabiru sporta koji odgovara vašim željama i ciljevima (također i na http://caloriecount.about.com/activities-sports-ac15 možete naći iste informacije u odnosu na energetsku vrijednost svima nam dragih slastica).




U globalu, najviše kalorija ćete potrošiti ukoliko : brzo trčite (13 km/h = 1063 kcal), bavite se borilačkim sportovima (1 h = 700-800 kcal), brzo vozite bicikl ( 1 h = 945 kcal ) ili primjerice igrate rukomet ( 1 h = 945 kcal ). Ne morate trošiti 12 000 kcal dnevno kao Michael Phelps, odaberite  prema vašoj želji. Mogućnosti su neograničene, rezultati ovise isključivo o uloženom trudu.

Dakle, pogledajte popis, odaberite aktivnost, krećite se ! Bolje ćete se osjećati i izgledati...


4 komentara:

  1. Kolega Petar.. s ovim člankom si me još više uvjerio da ne odustanem od bavljenja nekim sportom, pa makar i rekreativno..:) i da, prijedlog za cure, ako vam se ne da u teretanu ili trčati, u skidanju kalorija jako puno pomažu i kućanski poslovi, usisavanje, glačanje,... pozz

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala :), drago mi je ako je tako, a ovaj dio o kućanskim poslovima također podržavam :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Vrlo koristan članak za sve nas kojima treba poticaj za vježbanje! Odlično kolega :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala kolegice, drago mi je ako Vam je bio koristan :)

    OdgovoriIzbriši